עברנו 16 פואמות, הגיע הזמן לסכם את המסע שעברנו ביחד ולראות מה בעצם עשינו.
בפאנל חוקרים שהתקיים בריוונדל חנוכה 2007 אמרתי בפאנל שככל שחקרתי יותר את יצירותיו של טולקין כך אני מרגיש שכל יצירה קשורה לשניה – לא בקשר המסורתי של 'כן לנגדאריום/לא לגנדאריום' וניסיון למצוא פרטים קוהרנטיים המגלים יותר על שר הטבעות והסילמריליון אלא בהקשר חדש: יצירות ששייכות לזרם יצירה אחד, בהיר וברור מאד.
ככל שהתקדמתי במחקר גיליתי שהחלוקה המסורתית שעשינו לא נכונה. ד"ר ורילין פלייגר קישרה בין פואמה בטום בומבדיל לשר הטבעות, למסמכי מועדון הרעיונות ולסיפורי המסע בזמן בספרה Question of Time וקישרה אפילו בין יצירות רחוקות יותר ב Interrupted Music. חוקרים כמו דאגלאס אנדרסון (ההוביט המואר), האמונד וסקאל הראו לי שאפשר לומר דברים חשובים ומופלאים דרך יצירות אחרות.
Tolkien Reader's Guide היה אחד מכלי המפתח בתפיסה הזו, לפחות עבורי. האמונד וסקאל יצרו ספר עב כרס ומרשים מאד שמכיל את מלוא הרפרנסים על מכלול יצירתו של טולקין. לא עוד ספר המוקדש ליצירה אחת (כמו ה annotated למיניהם) אלא ספר שמאפשר לראות בצורה בהירה רפרנסים ליצירות שונות ומשונות תחת אותו ערך.
כאשר כתבתי את ההודעה בפורום דיונים על – The cottage of Lost Play הסתייעתי רבות בספר זה והצלחתי לקשר בינו לבין רובראנדום, מסמכי מועדון הרעיונות, סיפור המסע בזמן מהכרך החמישי של ההיסטוריה וכמובן – שר הטבעות. הקישור הזה אפשר לי לומר דברים משמעותיים על כל אחד מהם.
אני כבר לא מפריד בין היצירות השונות של טולקין ומדרג את חשיבותן (ובכך מנסה למצוא רק קשר לשר הטבעות או לסילמריליון) הרבה יותר פשוט להסתכל על היצירות של טולקין כעל מכלול אחד. לא רק בגלל שכתב אותן אדם אחד אלא בגלל שהרעיונות, התמות והמוטיבים זהים גם ביצירות בעלות אופי שונה לחלוטין ומאפשרים לי לומר דברים משמעותיים על כולן. אני מקווה שהצלחתי, בסדרת המאמרים הזו – לגרות את המחשבה של מי שקרא ולגרום לו להבין ש'טום בומבדיל' הוא לא סתם ספר ילדים אלא חלק מהיצירה של טולקין, שמאחורי כל פואמה ופואמה יש מחשבה, תכנון וזמן ומאמץ שהושקעו בה.
ניתן ללמוד כמעט מכל פואמה על יצירה אחרת, ואני לא מתכוון רק ל'פעמון הים/לוני' או ל'ספינה האחרונה'. גם בפואמות כמו 'קפריצב' או 'פרי וינקל' אפשר ללמוד על זרם היצירה של טולקין: מוטיבים, רעיונות ומחשבות שאם הם צצו בפואמה אחת, סביר להניח שהם יצוצו ביצירה אחרת: כל היצירות קשורות אחת לשניה – בלי קשר להגדרה שרירותית זו או אחרת.
אני מקווה שעכשיו איש לא יזלזל בשום יצירה טולקינאית – אפילו במכתבי חג המולד או ב Bilbo's Last song. מכל דבר אפשר ללמוד משהו, מכל יצירה אפשר לגזור רעיונות מעניינים ומעוררי השראה.
ביבליוגרפיה:
השתמשתי בספרים הבאים על מנת לכתוב את סדרת המאמרים:
1. Tolkien Reader's Guide של האמונד וסקאל – שני ספרי מחקר (כרונולוגיות ואינדקס) מדהימים בהיקפם שמומלצים מאד מאד לכל טולקינאי חוקר. לולא הם, לא היו מאמרים.
2. Question of Time של ורילין פלייגר – במיוחד בהקשר ל'לוני'. גם הוא ספר מחקר מומלץ ביותר.
3. Annotated Hobbit של דאגלאס אנדרסון.
4. Annotated Lord of the Rings – של האמונד וסקאל.
5. ספר הפיות האדום – אנדרו לאנג וכן האנתולוגיה של Tales before Tolkien שערך דאגלאס אנדרסון.