ברי
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית.
באנגלית: Bree
ברי היא הישוב המרכזי בחבל ברי, היושב בהצטלבות של הדרך המזרחית (ממיתלונד לריוונדל) והדרך הצפונית הישנה המחברת בין ארנור וגונדור.
החבל יושב לראשונה במהלך העידן השני. בעוד האדאין ספונים לבטח בנומנור החלו לרדת מן הצפון שבטים נוספים של בני אדם. אחד השבטים הללו הם הרוהירים הבהירים והגבוהים. שבט אחר, אנשים כהים, נמוכים ורחבים הם שישבו את חבל ברי. ימים רבים ישבו במקום בשלום, שכן מורגות הושמד, וסאורון לא נתן דעתו עליהם. וכשעלו גולי נומנור צפונה להקים את ארנור מצאו את אנשי ברי, וצירפו את החבל לממלכתם החדשה. מעתה נמצאה ברי על צומת דרכים חשובה, והעיירה שיגשגה.
באמצע העידן השלישי קם איום חדש לממלכת ארנור, ושבטים של בני אדם החלו נודדים דרומה מפני אימת אנגמאר. בערך בשנת 1300 הגיע לברי שבט חדש של בני אדם מסוג מיוחד - בני המחצית. ההוביטים נקלטו היטב בברי ויצרו בכך ישוב שאין דומה לו בכל הארץ התיכונה: מקום שבו בני אדם והוביטים דרים יחד בשלום וביחסי רעות. ההוביטים התיישבו בעיקר בכפר סטאדל, אבל גם בברי עצמה.
בשנת 1601, יצאו מברי האחים מארצ'ו ובלאנקו משבט הפאלוהייד להקים את ההאחזות שתהפוך להיות 'הפלך'. ההוביטים של ברי מזלזלים במקצת באחיהם אשר במערב ומכנים אותם 'פורשים' ו'מתנחלים'. ההוביטים של ברי טוענים שהם המקור לכל מנהגי ההוביטים אשר בפלך, וכמעט וודאי שהם הם המגלים של עשבי העישון, ומפתחי מסורת העישון שההוביטים כה גאים בה.
לעת תום העידן השלישי ברי נמצאת למעשה בלב הישימון. ארנור חרבה ותנועת המסחר בדרך הירוקה נעצרה, וגם הדרך המזרחית הגדולה עומדת שוממה. אנשי ברי נאחזים באדמתם כמימים ימימה, אך הפונדק הוותיק של ברי "הסוסון המרקד" אשר בבעלות בארלימן החמאוני משמש כיום בעיקר כמקום מפגש לאוכלוסיה המקומית, ופחות כמלון אורחים.
באטלס של ארדה ישנה מפה המתארת את ברי.
באטלס של ארדה ישנה מפה המתארת את ההוביט: מהוביטון לריבנדל.
באטלס של ארדה ישנה מפה המתארת את שר הטבעות: מסלולים: חבורת הטבעת, סאם ופרודו.