טוב, אולי הכותרת קצת דמגוגית – לא צריך אלא עדיף שיקרא.
מקורות ראשוניים
מלבד כמובן הכתבים של טולקין עצמו שעליהם ניתן למנות את: ההוביט, שר הטבעות, סיפורים שלא נשלמו, ילדי הורין טום בומבדיל, Beowulf: The Monsters and the Critics (שם של ספר המאמרים שלו), Father Christmast, 4 הסיפורים: הנפח מווטון רבא, עלה של קטנוני, רובראנדום, האיכר גיילס מהאם וספר הציורים שלו: J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator
בנוסף, על מי שמחבר ספר על ג'.ר.ר טולקין לקרוא את הספרים הבאים שהם בגדר ספרי 'נדבך ראשון' של ידע:
המכתבים של ג'.ר.ר טולקין (בעריכת בנו) – שהם מקור חשוב לידיעותינו על טולקין האיש.
ההיסטוריה של הארץ התיכונה (The History of Middle Eearth) – בכרך 1-2 נכתב על על ה-BOLT – הלגנדאריום המורחב, בכרך 3,4,5 יש את הסילמריליון של שנות ה-30. כרך 6,7,8 ו-9 מכילים את הטיוטות של שר הטבעות ו-9 מכיל כמובן את מסמכי מועדון הרעיונות (סיפור החזרה בזמן של טולקין). כרכים 10-12 מכילים את שאר הטיוטות והכתבים של הלגנדריום. מומלץ לרכוש גם את האינדקס של ההיסטוריה של הארץ התיכונה (הכרך ה-13) שבלעדיו קשה לזוז לאנשהו.
אי אפשר להתעלם מהטיוטות של ההוביט (2 הכרכים בעריכת John D. Rateliff). ולמרות שהן לא בגדר חובה כמובן, כדאי ורצוי לקרוא בהם. אני מאד נהניתי מהקריאה.
אחרי שסיימת עם המקורות הראשוניים שלהלן, אני ממליץ גם לקרוא כמה תרגומים של ג'.ר.ר טולקין ליצירות שונות (לרוב מאנגלית עתיקה) כדי להתוודע יותר אל האיש ויצירתו. לא צריכים לחפור באוקספורד אבל מספיק לקרוא את Finn and Hengest או את Sir Orfeo ו-Pearl כדי להתוודע לחלק מעולמו של טולקין.
מקורות משניים
אחרי שסיימת עם המקורות הראשוניים, הגיע זמנם של המקורות המשניים. ישנם מספר ספרי מחקר על טולקין שכדאי מאד להתוודע אליהם והם משמשים כבסיס טוב לכל מחקר:
הראשון הוא הביוגרפיה של קרפנטר שלמרות שהיא נחשבת למיושנת יחסית, מומלץ מאד להתחיל דווקא איתה. את ההיכרות עם חייו של טולקין. אחרי כן כדאי וצריך לקרוא אחד מספריו של טום שיפי על הלגנדריום או את The author of the century או את The Road to Middle Earth. אפשר להסתפק באחד מהם לטעמי. אחרי כן הביוגרפיה של פירס Tolkien – Man and Myth. אחרי כן חייבים לקרוא עוד מספר ספרים: ההוביט המוער של Douglas Anderson שהוא בגדר חובה וכן שני ספריה של ורילין פלייגר שלפי דעתי היא אחת החוקרות הטובות בתחום: A Question of Time ו-Splintered Light. את הספרים החשובים ביותר שמתי בסוף: ספרי המחקר החשובים של סקאל והאמונד: שר הטבעות המוער ושני הכרכים של The J. R. R. Tolkien Companion and Guide.
ישנם כמובן עוד כמה ספרי מחקר חשובים, כמו למשל ספרו של John Garth על טולקין והמלחמה הגדולה. או The Inklings של קרפנטר. אבל אני לא חושב שמדובר בספרי חובה. אני הייתי גם קורא חלק מהיצירות שטולקין אהב במיוחד: Beowulf (יש תרגום נהדר של שיימוס היני), ספר הפיות האדום של אנדרו לאנג, הספרים של מוריס כמו למשל A Tale of the House of the Wolfings. יש גם אנתולוגיה שנקראת Tales Before Tolkien שמומלץ להתוודע אליה.