שר הטבעות הסודי

בשנת 1983, פרסם כריסטופר טולקין את הספר הראשון בסדרת 'ההיסטוריה של הארץ התיכונה' המכילה את הטיוטות ואת הטקסטים ששימשו את אביו ליצירת הלגנדאריום המקיף שלו. כריסטופר הכניס את הטקסטים לפי הסדר הכרונולוגי, מ 1912 והלאה. כרכים 1-5 של 'ההיסטוריה' עוסקים ב'סילמאריליון' המוקדם עד שנת 1936. אך משנת 1936, נזנח הלגנדאריום כולו לטובת יצירה חדשה שכונתה בתחילה 'ההמשך של ההוביט' ולאחר מכן הפכה להיות 'שר הטבעות'. 6-9 מכילים טיוטות של 'שר הטבעות', שמהוות תיעוד מקיף וייחודי לתהליך היצירה.

כפי שמספר כריסטופר עצמו, בהקדמה לכרך השישי – 'שובו של הצל', מדובר היה במשימה סבוכה בעליל. לא רק שהיה צריך לאסוף את הטקסטים מכל קצוות תבל, היה צריך גם להבין לאיזה שלב כרונולוגי שייך כל טקסט ואת חשיבותו בתהליך הפיכת הטקסט הגולמי לעלילה. טולקין היה גרפומן לא קטן (על פי עדותו) וכתב כמה וכמה טיוטות, כמעט לכל פרק ב'שר הטבעות', כמובן שמבלי לציין תאריך או לשמור על סדר. הטיוטות, לפעמים, נכתבו זו על זו, על גבי מבחנים וניירות משומשים ובכתב בלתי קריא.
כריסטופר עמד בכבוד במשימת הפענוח והשלים לא פחות משלושה וחצי כרכים (רק חצי מהכרך התשיעי מכיל חומרים הנוגעים ל'שר הטבעות') עמוסים, המתעדים את שלבי כתיבת 'שר הטבעות' מהרגע שבו נעלם בילבו ועד טיהור הפלך.

אודה ואתוודה, כטולקינאי חוקר די זלזלתי והתרחקתי מכרכים 6-9. ההתעמקות ב'סילמאריליון', המתפרש על פני כרכים 1-5 ו 10-12 של 'ההיסטוריה', נראתה לי תמיד כמשימה חשובה הרבה יותר מנבירה בטיוטות חסרות המשמעות של 'שר הטבעות'. כי בעוד שה'סילמאריליון' מעולם לא הושלם והוא יצירה חסרה שיש לחקור אותה עד כמה שניתן, הרי 'שר הטבעות' הושלם ונחתם ונדמה היה שהקורא בו לא יקבל מידע חדש או מעניין מקריאת הטיוטות שלו.
אפילו טולקין עצמו טען שכאשר אוכלים את המרק, עדיף לא לדעת מאיזה עצמות הוא הוכן, לכן תמיד חששתי שהקריאה בטיוטות תפגם בטעמו של 'שר הטבעות' בקריאה עתידית.

לבסוף אזרתי אומץ וקראתי את כרכים 6-9, העוסקים בתולדות 'שר הטבעות' ומתעדים את הכתיבה שלו. מיותר לציין כי כל חששותי התבדו להם וכי גיליתי עולם מרתק, בין דפי כרכי ההיסטוריה האלו מסתתר לו עוד 'שר הטבעות' – 'שר הטבעות הסודי' או 'שר הטבעות האלטרנטיבי', אם תרצו – שכל טולקינאי ישמח לגלות ולדלות ממנו מלוא החופניים.

אך לפני שנדון בהנאה נפנה לערך – מהו הערך שיכול להפיק טולקינאי חוקר 'משר הטבעות'? אולי תתפלאו לשמוע, אבל ניתן להפיק לא מעט תובנות מההיסטוריה של 'שר הטבעות', אולי, במיוחד, בזכות הגרפומניה של טולקין שהזכרנו לעיל. טולקין כתב הכל ולא זרק מאום – וזה רלוונטי גם לגבי המחשבות שלו עצמו. טולקין כתב בלא מעט הזדמנויות את התהיות והרעיונות שלו בנוגע לדמויות וסצינות מהספר. כך ניתן לקרוא את ההתלבטות של טולקין,בזמן אמת , לגבי 'הצעדן' (נקרא בנקודת הזמן הזו Trotter ולא Strider) – טולקין לא ידע בתחילה מיהו ומהו. האם הוא הוביט? האם הוא אדם? טולקין לא ידע המון דברים, התלבט רבות בנוגע לעלילה ולגיבורים ותיעד את ההתלבטות שלו באופן מדויק ומפורט.

אם אכתוב את כל הלקחים והתהיות המשמעותיות שעולות מהטיוטות, לא אסיים את המאמר הזה לעולם, אבל רק כדי לסבר את האוזן אתן כמה דוגמאות. כך למשל חוקר טולקינאי יכול להפיק המון מהעובדה שטולקין "גילה" שאראגורן הוא יורשו של איסילדור רק בשלהי העלילה. חוקר טולקינאי יכול לכתוב מאמרים שלמים על כך שטולקין היה בטוח שאיאוון ואראגורן יתאהבו זה בזה ואף כיוון לכך, אך בסופו של דבר ארוון נכנסה לעלילה, בנקודת זמן כרונולוגית מאוחרת מאד, יחסית לאהובתו של הגיבור הראשי. לידיעה שטולקין ידע מה סופו של 'שר הטבעות' וכתב אותו במדויק כבר ב 1939, יכולה להיות חשיבות עצומה עבור טולקינאי החוקר את השפעת המלחמות וההיסטוריה על טולקין.
רוצים דוגמאות נוספות לחשיבות המידע שיש בטיוטות למחקר הטולקינאי? אשמח לכתוב עוד כמה מהן – אחד מהפרקים היותר חשובים ומעניינים ב'שר הטבעות', שנחשב להברקה ספרותית, הוא הפרק 'מועצת אלרונד'. טולקינאי שירצה לפצח את סוד הקסם של הפרק ה"בלתי אפשרי ספרותית" הזה, יהיה חייב להתעמק בטיוטות של הפרק, המשתרעות לאורך מחצית הכרך השישי. מחקר על סוד הקסם של 'מועצת אלרונד' יכול ללמד אותנו רבות על סוד הקסם של 'שר הטבעות' עצמו – אחת התעלומות הגדולות במחקר הספרותי בכלל והטולקינאי בפרט.
עבור החוקר, המנסה לפצח את סוד הקסם של שר 'הטבעות', יש חשיבות מכרעת לידיעה מה בדיוק צינזר טולקין ועל מה הוא בחר להרחיב. מי שינסה להוכיח כי הדמויות ב'שר הטבעות' אינן שטוחות, יתקשה לעשות זאת ללא הטיוטות, המוכיחות כי טולקין בחר בגישת Show, don't tell, בכך שמחק חלק גדול מאיזכורים ברורים של המאפיינים הרגשיים של הדמויות והחליף אותם בתיאורים מינוריים. חוקרים שינתחו את הקשר וההבדלים בין סרטו של פיטר ג'קסון לספריו של טולקין, ילמדו רבות מהטיוטות, המראות באופן ממשי כיצד פיטר ג'קסון יצר סצינות שקיימות בטיוטות וטולקין העדיף למחוק אותן, מסיבות שונות. כך למשל סאם בקירית אונגול של פיטר ג'קסון מתנהג כמעט כמו פרודו/סאם בטיוטות בכך שהוא הורג אורקים ללא הבחנה. טולקין החליט למחוק את הסצינה הזו וליצור משהו פחות דרמטי, אך יותר מציאותי.

אפילו לחוקר הטולקינאי שמתעניין בתולדות ה'סילמאריליון', יש מה להפיק מטיוטות 'שר הטבעות', כיוון שחלק מהרעיונות של הלגנדאריום המאוחר נבעו מ'שר הטבעות', כך שניתן, באמצעות הטיוטות של 'שר הטבעות', לעקוב אחר התפתחותם במדויק. לחוקר שעוסק בעניין נומנור והכניסה שלה ללגנדאריום, הטיוטות מהוות מסמך שחובה לקרוא.
כפי שכתבתי לעיל, ניתן לכתוב עוד ועוד על הלקחים, העניין והחשיבות שיש לטיוטות של 'שר הטבעות' ויידרשו לכך לא מעט מאמרים. אני מקווה שמה שנתתי, על קצה המזלג יספיק לשכנע את כל חוקרי טולקין, שעד כה זיכו את טיוטות שר הטבעות במבטי בוז קרירים והעדיפו להתעסק בטיוטות ה'סילמאריליון'.

אבל בכותרת המאמר הבטחתי 'שר הטבעות סודי' ולפני כמה פסקאות הבטחתי גם הנאה. אז האם שווה לקרוא את טיוטות 'שר הטבעות' רק בשביל ההנאה? התשובה חד משמעית: כן!

הטיוטות מציגות בפניך מעין 'שר הטבעות' אלטרנטיבי, 'שר הטבעות' קדום יותר ופראי יותר – יצירה שבה גאנדאלף מאיים בחצי חיוך על לגולאס שישתמש בו כחומר בערה, לאחר שהאחרון טען שעדיף דרקון מאולף מקוסם חסר תועלת. ב'שר הטבעות הסודי' אפשר לקרוא איך גימלי תמה על אראגורן לאחר שהוא הביט בפאלאנטיר ודואג שמה גילה דבר מה לסאורון. מהי תגובתו של אראגורן? הוא מודיע לגימלי שהוא הציע לסאורון חילופי גברי – גמד מורד ובוגד תמורת גדוד אורקים נאמנים. היצירה שאותה אנו מגלים בטיוטות של 'שר הטבעות' מלאה באנקדוטות משעשעות שכאלו, שפשוט תענוג לקרוא אותן, קווי עלילה שלעולם לא חשבנו שייתכנו, דמויות משונות ועוד ועוד. כך נגלה, למשל, איך פגשו הנאזגול את הארי שומר השער ואיך הוא הרגיש כאשר האימה התדפקה על דלתו, נקרא על הענק המרושע ששבה את גאנדאלף ועל ההזמנה של פרודו לסארומאן לבוא ולבקר בפלך, לאחר שמצא אותו במצב עלוב על אם הדרך.

אין כמעט אדם שלא הצטער, בסיום קריאת 'שר הטבעות', על כך שהספר היה קצר מדי ולא בּיכָּה את העובדה שהמשך ליצירה אינו אפשרי. הטיוטות של 'שר הטבעות', הן הדבר הכי קרוב שאפשר לקבל ל'שר הטבעות 2'.

כשחיפשתי ברשת מצאתי מעט מאד התייחסויות לטיוטות של 'שר הטבעות' וחבל שכך. אני מקווה שהמאמר הזה ידרבן את הטולקינאים הישראלים שלא לפסוח על הטיוטות האלו – אוצר בלום של ידע טולקינאי מסתתר בין הדפים והחוקרים הטולקינאים יוכלו להפיק מכך המון ואולי למצוא תובנה חדשה ומרתקת. כדאי לקרוא בספר לא רק למטרות מחקר אלא גם לשם ההנאה והעניין, רק אל תשכחו לדלג על ההערות של כריסטופר טולקין.

אודות רן בר-זיק

נשוי ואב לשלושה בנים ובת. מייסד קהילת טולקין הישראלית ואתר נומנור. חוקר את טולקין מזה מספר שנים. כותב ומרצה בכנסים שונים. בעבר יושב ראש עמותת טולקין בישראל. מתכנת ובעל האתר אינטרנט ישראל. רץ ושוחה למרחקים ארוכים.
שמירת קישור קבוע.

סגור לתגובות.